tiistai 29. syyskuuta 2015

Leg leg legginseistä ja kankaista


Leggarit. Helppo ommella (kun löytää sopivan kaavan), nopeat tehdä, niitä tarvitsee aina. Jostain syystä olen käyttänyt huonoja (tai siis mulle sopimattomia) leggarikaavoja. Nyt purin puhkikulutetut H&M:n leggarini ja tein niiden pohjalta kolmet legsut. Istuvat täydellisesti. Miksen tätä aiemmin hoksannut?

Huvikseni testasin eripaksuisia kumppareita vyötärölle, se täydellinen 2-3cm vyötärökumppari kun oli loppu. Ja arvatkaas mitä? Paksu 4-5cm kumppari on MAHTAVAA. Käytän jatkossakin. Sillä saa lemmenkahvat ja löysää maharöllykkääkin kivasti kuriin. ;)
Vasemmalla ihanan napakkaa, mutta jooooustavaa Koot.fi:n mariininväristä trikoota. Elastaania 8% (vs yleinen 5%), mikä tekee tästä aivan loistavaa leggarimateriaalia. Tykkään näistä Koot:n yksivärisistä kovasti, on ihanan sileä pinta ja jämäkkää ommeltavaa. Ei kuitenkaan tule muovinen tuntu.

Keskellä mitäs muutakaan kuin Koot.fi:n Pottupeltoa. Ohut, venyvä, silkkisen sileä ihoa vasten. <3 Tuoteseloste ei kerro elastaanin määrää, mutta tuntuu olevan kohtalaisen paljon. Kelta-mustaa versiota on odottamassa sitä täydellistä ideaa. Rakastan.

Oikealla Käpysen Roiske-jerseytä. Tämän uusimman erän harmaa on melko lämmintä ja mielestäni enemmän vaalean beige kuin harmaa (kuva aavistuksen sinertää väriä). Roiskeessakin on 6% elastaania, mutta silti kankaassa on kovin puuvillainen tuntu, olisin luullut elastaania olevan vähemmänkin. Pienet polvipussit näkyvissä päivän käytön jälkeen, muttei niin, että siihen juuri huomiota kiinnittäisi. Nämä on ihanat mustan hamosen ja harmaan nahkarotsin kanssa. <3 Rouheutta.

Postausta ei ole mitenkään tuettu kangasputiikkien toimesta. Olen kangasholisti (hei vaan), ja saan kiksejä niiden hypistelystä, siitä kunkin kankaan yksilöllisestä tunnusta ja erilaisista kuoseista (tätä on muuten huomattavissa 1-vuotiaallakin: aina kun levittelen uudet kankaat lattialle, toinen hyökkää riemuiten niissä piehtaroimaan). 

Ennenkuin aloin ompelemaan, ajattelin suunnilleen niin, että trikoo on trikoota ja se joustaa ja siinä se. Mutta kuulkaas. Kun kankaiden maailmaan pääsee, huomaa, että eri valmistajien kankaissa on erilainen tuntu. Tai jonkun valmistajan eri vuosikerroissa, myös painotyyli vaikuttaa. Toiset ovat sileitä, toiset kovin pehmoisia ja nukkaisia. Toiset veeeenyvät ja toiset ovat paljon napakampia. Toiset ohkaisia, toiset tuhdimpia. Siinä on vissi ero, kun vaatteita ompelee. Enkä edes päässyt vielä collareihin, velouriin, joustofroteeseen ja moneen muuhun! Loputon suo. Ja ne kuosit. Oih. <3

Parantumaton? Ehkä! 


24 kommenttia:

  1. Apua!Ihania legginsejä olet tehnyt!Tuo pottupelto ja erityisesti roiskeet,eipä tullut itselleni mieleenkään roiskeista leggareita,mutta mahtavat nuo on! Kangasmatskuja olen minäkin pähkäillyt..ja välillä pettynyt.Nyt jo oppinut hiukan lukemaan tuoteselostuksia ja arvioimaan siitä.(tämä tulee varmaan kahteen kertaan,niinkuin ne puhelimella tuppaa tulemaan,anteeksi se)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milmajohanna! <3 Roiskeessa on kovin puuvillainen tuntuma, en ehkä ensimmäisenä leggarikankaaksi ottaisi, muttakun oli niin päähänpinttymä että niistä on legsut saatava, niin mikäs sitä päätä enää kääntämään :D Ja just tuo et yllättää, kun aattelis että 6% on melko elastinen, mutta silti olikin aika jämäkkä. :) Monesti yllättää!

      Ei oo ainakaan vielä tullut tuplasti. Mulla samaa ongelmaa kännykällä, ärsyttävää!

      Poista
  2. Tosi kivoja oot tehnyt. Legginsit on kyl hauska keksintö. Itse en oo niitä oppinut kyl käyttään. Oon enempi sukkisnaisia. Mut meidän tytöllä käytän kyl paljon. On monikäyttöisiä. Tuo materiaalituntemus on kyl oma lukunsa. Siinä on paljon opittavaa itsellänikin. Et tietäisi jo prosenttijakaumista suoraan et miltä joku matsku tuntuu. Toki sit paksuus vaikuttaa kans jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna :) Itse taas en ole oikein sukkistelijaksi oppinut. Aina välillä toki. Puuvillasukkikset valuu ja nylonsukkikset tuntuu hiostavalta. Leggareita voi pitää välillä vähän lyhkäsemmänkin kanssa (pylly ei kuitenkaan vilku!). Just Milmajohannallekin vastasin, että aina noi kankaat yllättää, tarttis melkein itse päästä hypistelemään. Okei, 8% elastaanista jo voikin hoksata että kuuluu venyä. Mutta sitten 6% elastaani roiskeessa yllätti, kun olikin niin puuvillainen. Kiinnostaisi tietää pottupellon elastaaniluku :) Ja just näitä joustavia ommellessa se kiinnostaa, niin osaa vähän arvioida väljyyksiä, mutta näemmä tuo elastaanin prosenttiosuus ei olekaan ainoa vaikuttava tekijä. Hyvin on roiskekin kuitenkin leggareina pelittänyt :)

      Poista
  3. Ihania leggareita:)
    Totta, hyviä ja joskus parhaita kaavoja saa purkamalla vaatteita osiin... Itse piirtelen niitä valmiista vaatteista vähän summittaisesti myös ilman purkamatta:)
    Minullakin vajaa kaksivuotias innostuu monista käsityötarvikkeista, esim. ompelulangoista ja napeista. Ja kankaan päälle on kyllä hyvä mennä pötköttelemään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :)
      Mäkin monesti toppeihin, mekkoihin ja tunikoihin oon saattanut käyttää vanhoja vaatteita kaavoina, purkamatta. Nää oli niin puhki kuluneet ja jo kertaalleen korjatut että hyvin meni paloiksi. ;)
      Tää on vähän tätä kädentaitojen kunnioituksen viemistä seuraavalle sukupolvelle. Osaavat iloita näistä asioista :)

      Poista
  4. Legginssit on ihan paras keksintö! Kiva, että sopiva kaava löytyi nyt :) Tykkään itsekin Koot.fin kankaista, ihan omaa luokkaansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Maailman mukavimmat jalassa, ei purista eikä kiristä ja voi pitää melkein minkä vaan kanssa!
      Oon nyt kans ihastunut Koot.fi:n kankaisiin. Ihan täysin. :) Laatu on loistavaa ja joustoa löytyy.

      Poista
  5. Ihania! <3 Mä olen epätoivoisesti etsinyt leggarikangasta mutta en ole onnistunut löytämään. Tuota roisketta juuri harkitsin mutta leggareiden tarvii kyllä palautua hyvin, hyvä tietää että tuo kangas sopii paremmin muuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paulina! ❤ pottupelto ainaskin ihan mahtavaa ja koot.fi:n yksväriset :) paljon muita en ole kokeillutkaan. No, Hilcon viskoositrikoota, mutta kaava oli mulle huono.

      Poista
  6. Upeita leginsejä! Minulla on päähän pinttymä, että ylä- tai alaosa pitää olla yksvärinen. En osaa käyttää yksvärisiä yläosia joten olen tyytynyt ihailemaan muiden upeita kuvio leginsejä. Tuo Pottupelto varsinkin sopii täydellisesti leginseihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Unelmallinen :) En ole mäkään aiemmin printtilegginsejä käyttänyt (tai no yhdet on salikäytössä). Pottupelto on kyllä loistavaa leggarimatskua!

      Poista
  7. Minunkin on pitänyt purkaa rikkinäiset leggarit kaavoiksi ja nyt sinun leggarisi nähtyä minun on pakko tarttua toimeen! Huikeat ompelukset ja hei, täällä toinen kanfasholisti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikkupippuri! :) eikun tuumasta toimeen, leggarit on niin helppo ja nopea surauttaa :)

      Poista
  8. Ihania leggareita! Minä vasta tänä vuonna olen opetellut käyttämään niitä, onhan ne mukavat jalassa :). Kankaiden ominaisuuksien tunteminen on haastavaa. Siinäkin toki ajan kanssa harjaantuu. Vaikka itse olen työskennellyt kangasmyyjänä, niin en vieläkään kokeilematta osaa sanoa mitään kankaan laskeutuvuuksiin ja käsiteltävyyteen ommellessa. Joitakin nyrkkisääntöjä toki on, mutta silti laatu voi olla ihan muuta mitä koostumuksesta voisi päätellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Hanna Mi :)
      Joo, monen kankaan laatu/käsiteltävyyt yllättää. Se on ainoa miinus nettikaupoissa. Sitten sitä helposti tilaa samoista paikoista, jottei tuota ylläreitä. Oikeastaan muutama kauppa, joista pääsääntöisesti tilaan. Vaan samankin kaupan sisällä saattaa vaihdella :D

      Poista
  9. Onpas kivoja, pitäisikö se oma leggarineitsyys rikkoa. Nii-i en ole IKINÄ tehnyt leggareita mikä on suoranainen ihme. Parhaat mitkä jalassa tällä hetkellä voi olla on Papun leggarit, niitä ei raaski purkaa mutta kyllähän niistäkin kaavat saisi. Vaan mitä kangasta käyttäisi? Minulla se pitäisi olla napakkaa... ideoita? jotain "luomua" mieluusti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :)
      Mullakin nämä ovat ekat pitkään aikaan, tein parit huonolla kaavalla, enkä sitten uskaltanut tehdä enää lisää kun eivät vaan yksinkertaisesti onnistuneet.
      Koot.fi:n yksiväriset on älyttömän napakoita ja joustavia myös, luomua eivät taida olla. Monet digitrikoot ovat sellaista kivaa, napakkaa matskua, samoin ohkaset digijc:t esim. Verson puodissa. Puodeistahan voi kysellä vähän sen kankaan laadusta, jos on ihan leggareita varten tilaamassa.

      Poista
  10. Hianoja leggareita! Justihin ihastelin värikkäästä pottupellosta tehtyjä leggareita paikallises ompeluryhmäs, ihan sikamageet niinku nääkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Heluna! :) Mä tykkään kans, tää kangas on aiwan ihana. Mulla on keltaista vielä oottelemassa täydellistä inspistä ;)

      Poista
  11. Ihana katsella noita kuosillisia leggareita! Itselleni en ole koskaan ommellut yksikään, olen enemmän sellainen sukkahousutyyppi ja tuntuu että leggarit paksuntavat jalkoja, toisilla ne näyttävät hyviltä niinkin sinulla. Kiva myös tuo kuvassa vilahtava harmaaraidallinen hame, mistä kangas?.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! :) Harmaaraidallinen hame on ostettu vuosia sitten H&M:stä. ;) Olen kyllä käyttänyt paljon, olisi tosi yksinkertainen tehdä. Hmm, nuitahan surauttaisi monta nopeasti. Kiitos ideasta!

      Poista
  12. Täällä kanssa yksi kangasholisti ja parantumattomasti ompeluun koukkuun jäänyt :D itse myös rakastan hypistellä kankaita ja kyllä nyt jo tämän lyhyen "ompelu uran" aikana olen huomannut, kuinka paljon eroa eri kankailla saattaa olla ihan vain jo trikoissa niinkuin kerroit :) jep, pitää varmaan itselle ommella myös leggarit kun noita pöksyt nyt on tullut ommeltua Typylle vaikka jo kuinka monet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D kangasholismi on salakavala "sairaus"! Se on joo ihmeellistä, miten erilaisia tuntuja kankaissa on. :)
      Siitä vaan ompelemaan! ♡

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3